Här kan du läsa om hur du går till väga för att bli en fallskärmshoppare, allt från att du anmäler dig till en av våra kurser till vad du behöver göra innan du får ditt fallskärmscertifikat i handen.  Har du frågor om kursen efter att du har läst denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.

Anmäl dig till en fallskärmskurs

Första steget för att bli fallskärmshoppare är att anmäla dig till en av våra fallskärmskurser.

Betala kursavgiften

När du anmält dig till en av våra fallskärmskurser kommer du få två fakturor. En på anmälningsavgiften (2000 kr) och en på resterande kursavgift (14 500 kr vid ordinarie kursavgift).  Anmälningsavgiften ska vara betald efter senast 14 dagar. Hela kursavgiften skall vara betalad vid det angivna sista betalningsdatumet.

Gladaste Nina
Medlemmar på VM
Rosa hoppare

Innan kursstart

Innan själva teorikursen startar ska du gå på en läkarundersökning, utföra självstudier och om du är under 18 år även se till att få ett intyg av målsman.

Självstudier

När du betalat anmälningsavgiften kommer vi att skicka ut kursboken ”Hoppa Fallskärm” till den adress du angivit i anmälan. Du ska innan kursstart läsa igenom hela kursboken, svara på studiefrågorna i slutet av kursboken och dessutom lära dig vissa delar av kursboken utantill. Skriv gärna upp de frågor och funderingar du får under dina självstudier och ta med dessa till teorikursen.

Kursboken

Läkarundersökningen

För att hoppa fallskärm behöver du ett läkarintyg som styrker att du är fullt frisk. Läkarundersökningen görs hos en flygläkare med klass 2 behörighet. Normal grundfysik räcker gott och glasögon är inget hinder. Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Så här gör du:

  1. Ladda ner (länk se nedan) och skriv ut blanketten (alla sidor) för läkarundersökning. Notera att enbart senaste versionen av läkarundersökningsblanketten är godkänd.
  2. Boka tid för en läkarundersökning.
    Vi rekommenderar att man gör sin läkarundersökning hos Hertziakliniken https://www.flyglakare.nu/.
    transportstyrelsens hemsida kan man söka efter andra flygläkare (med minst klass 2 behörighet).
    Boka din undersökning i tid, då det kan vara långa väntetider.
  3. Gå på läkarundersökningen (inkl. provtagning).
    Se till att läkaren läser igenom hela blanketten för läkarundersökning, då det finns viktig information till honom/henne i den. Få blanketten för läkarundersökning godkänd och underskriven av läkaren.
  4. Ta foto eller skanna alla sidor av blanketten för läkarundersökning och mejla dessa till oss SENAST fyra veckor före kursstart. Mejla till [email protected].
  5. Ta med blanketten (alla sidor) för läkarundersökning till kursstart och ge den till kursledaren.

Notera att vissa läkemedel kan vara hinder för att få hoppa (t.ex. antidepressiva eller blodförtunnande läkemedel). Om du har frågor gällande läkemedel vänligen kontakta oss.

Under 18 och intyg från målsman

Om du är under 18 år måste du ha målsmans intyg för att få hoppa fallskärm.
Ladda ned intyget, låt målsman skriva under och ta med intyget till kursstart.

Bra att veta när du går en fallskärmskurs hos oss.

Förutom att lära dig så mycket som möjligt under teorikursen ska du bo och äta också. Nedan beskriver vi hur det vardagliga livet funkar under teorikursen.

Boende

Teorikursen pågår under ganska många timmar under dagarna, och på kvällarna har vi gemensamma aktiviteter för att lära känna varandra. Vi rekommenderar därför starkt att du övernattar under teorikursen. Det kommer att finnas sängplatser bokade till er elever under teorikursen. Boendet är i klassiskt militär stil, rum med flera sängar. Det går även bra att ta med sig ett tält och tälta.

Mat under kursen

Mat ingår inte i kursen, men det finns tillgång till kök med spis, kyl- och frysskåp, ifall du vill ta med egen mat att laga till. I närheten av flygplatserna finns mataffärer och restauranger. Det fungerar lite olika vid olika flygplatser, se nedan.

Vårgårda

Vår klubbstuga på Vårgårda flygplats ligger cirka 2 km utanför Vårgårda. Detta är vårt hemmaflygfält där vi bedriver den mesta hoppningen. I Vårgårda finns restauranger och mataffärer. I klubbstugan finns dusch, toaletter, bastu, kök, och sovplatser. I Vårgårda kostar det inget att sova i klubbstugan eller i tält.

Superman
Man blir glad av att hoppa
Elev som hoppar
Elev flyger fritt
Boardning

Grundläggande teoriutbildning

Den grundläggande teorikursen kommer att förbereda dig för att hoppa fallskärm. Du och dina kurskamrater kommer att lära er allt ni behöver veta för att göra era första fallskärmshopp. För att ni ska lära er så mycket som möjligt under kursen varvas teorilektioner med praktiska övningar. Kursen avslutas med ett praktiskt och ett teoretiskt prov för att se om du är förberedd att genomföra ditt första fallskärmshopp. Nedan beskrivs kortfattat kursens olika delar.

Utrustningen

Du kommer att lära dig om den utrustning vi använder för att hoppa fallskärm. En fallskärm består av en rigg (ryggsäcken), huvudkalott och en reserv.

Att hoppa av flygplanet och det fria fallet

Att hoppa ut från ett flygplan kanske inte verkar så svårt, om man bortser från att du kanske kommer att vara lite nervös. Med ett flygplan som färdas i 150 km/h är det inte bara att hoppa ut, utan du måste hoppa ut på rätt sätt för att du inte ska bli ostabil i luften. När du väl har hoppat ut ur flygplanet kommer du snabbt upp i en hastighet av cirka 200 km/h. Som fallskärmshoppare vill du flyga kontrollerat och stabilt i luften och därför försöker vi forma oss som en badmintonboll genom att trycka fram höften.

Att dra fallskärmen, flyga fallskärmen och landa med fallskärmen

Att kunna dra sin egen fallskärm är livsviktigt. Vi kommer därför att under kursen träna på hur du ska dra din fallskärm på ett korrekt sätt. När du väl har dragit fallskärmen och kontrollerat att den ser bra ut, ska du ta dig till landningsplatsen. Du kommer att under kursen få lära dig hur du svänger och bromsar din fallskärm. Till sist kommer själva landningen och vi lär dig hur du kan landa fallskärmen på ett så mjukt sätt att det känns som att gå ner för ett trappsteg.

Nödprocedur

Även om det är ovanligt så kan det hända att det uppstår något fel på fallskärmen så att du inte kan landa säkert. Vi har därför två fallskärmar där den andra fallskärmen kallas för en reserv. Du kommer under kursens gång lära dig att identifiera om det är fel på fallskärmen. Du kommer att lära dig hur du kan rätta till små problem (driftstörningar) och du kommer också att lära dig hur du kopplar bort din fallskärm för att sedan dra din reservfallskärm.

Teorikurs
Lektion om utrustningen

Utbildningshopp

Det sista steget innan du blir fallskärmshoppare består av att utföra 16 godkända fallskärmshopp. Detta steg är så klart det roligaste, men också det steg där du kommer att lära dig mest om fallskärmshoppning. Du utför hoppen tillsammans med våra erfarna instruktörer som är utbildade av Svenska Fallskärmsförbundet. De ser till att fallskärmshoppet utförs på ett säkert sätt och ger feedback när du utför hoppet.

Tandemhoppet (Nivå 0)

Ditt första fallskärmshopp består av ett tandemhopp där du sitter fast på magen på en erfaren instruktör. Detta hoppet är till för att du ska testa hur det är att kasta sig ut ur ett fallskärmsplan och hur man styr en fallskärm.

AFF-hoppen (Nivå 1-6)

Dessa hopp fokuserar på att lära dig grundläggande säkerhet och grundläggande rörelser för att kunna hoppa på egen hand. Du kommer att ha en så kallad AFF-instruktör som kan hjälpa dig om något inte går som det ska. Du kommer att under dessa hopp lära dig att hoppa ut ur ett flygplan stabilt, att ligga stabilt i luften, att dra din fallskärm, styra din fallskärm till landningsfältet och landa din fallskärm.

HM-hoppen (Nivå 7-15)

Dessa hopp fokuserar på att utveckla dig inom fallskärmshoppningen och förbereda dig att hoppa med andra. Du kommer att lära dig att använda din kropp för att svänga, åka framåt och bakåt och vad man ska tänka på när man hoppar med andra fallskärmshoppare.

Var och när gör man hoppen

Dina fallskärmshopp gör du efter teoriutbildningen när du blivit godkänd på det praktiska och det teoretiska provet. Dagen för ditt första fallskärmshopp (nivå 0) står i anmälan. Resterande hopp gör du när vi har hoppning på respektive flygplats. I vår hoppkalender kan du se var och när vi hoppar.

Hoppa av flygplanet
Förta fallskärmshoppet
Dra fallskärmen

Efter utbildningen

När du är klar med utbildningen och har fått ditt efterlängtade fallskärmscertifikat börjar det roliga. Det är nu du kan börja hoppa med andra fallskärmshoppare och utvecklas ännu mer.

Hoppa på andra platser

Ditt fallskärmscertifikat gäller över nästan hela världen. Vi fallskärmshoppare är kända för att åka ut och resa mycket, hoppa fallskärm på andra platser i Sverige och världen och träffa nya människor.

Fortsätt utvecklas

Som fallskärmshoppare kan man alltid lära sig mer och utvecklas inom sporten. Det finns många olika grenar att tävla i och det är bara att ta stöd av erfarna hoppare om du vill lära dig mer, oavsett om du vill tävla eller bara få tips om roliga saker att göra i frifall.

Skaffa egen utrustning

När du är klar med utbildningen kommer det stora steget att skaffa en egen fallskärmsutrustning. Prata med en erfaren hoppare som kan ge tips och råd om vad du ska skaffa innan du skaffar något. Till att börja med kan du också hyra vår elevutrustning. Elever som ännu inte är färdiga med utbildningen har dock alltid förtur till vår elevutrustning.

Glada hoppare
Hoppa någon annan stans
Härlig gemenskap